Gezien op ELLE.nl, marieclaire.nl en Vogue.nl
Om menstruatie gelijkheid, waardigheid en volksgezondheid op de kaart te zetten, juist in deze tijd van het jaar, doet MyFleury® deze hele december maand een 'Buy One & Give One' actie. Dit betekent dat voor élk MyFleury® broekje dat deze maand wordt verkocht, MyFleury® een broekje doneert aan mensen die het graag willen proberen maar niet kunnen kopen. MyFleury® is hiervoor in contact met buurthuizen en organisaties die zich richten op het bestrijden van menstruatie armoede.
Als mensen menstruatie ondergoed willen gaan gebruiken dan heeft dat aan het begin een hogere aanschafprijs. Hoewel zich dit ruimschoots terugverdient op termijn maakt de hogere aanschafprijs het onmogelijk voor mensen in armoede terwijl het juist wel een langdurige oplossing is tegen menstruatie armoede. Waarom, dat lees verderop in dit nieuwsbericht.
Menstruatie armoede, wat is dat?
Stel je voor: geen geschikte menstruatieproducten kunnen betalen voor jezelf of je kind(eren). Of maandelijks moeten bezuinigen op groente en fruit om tampons of maandverband te kunnen kopen. Dit gebeurde volgens eerdere onderzoeken al bij 1 op de 10 mensen die menstrueren* in Nederland. Recent onderzoek in Amsterdam** laat zien dat het daar zelfs 1 op de 4 mensen treft. Shockerende cijfers die iets zeggen over gelijkheid, waardigheid en volksgezondheid. Daarom deze actie, van mensen voor mensen.
Een verborgen probleem
Menstruatie-armoede is een onbekende vorm van armoede omdat er weinig openheid over is. Mensen schamen zich ervoor. Dat is begrijpelijk maar niet nodig. Dat deze mensen hier alleen in staan maakt het nog triester. Het recente onderzoek onder mensen in Amsterdam toont hoe reëel, groeiend en ingrijpend het probleem is in de stad en niet alleen onder degenen die op of onder de armoedegrens leven:
- 27% van de mensen heeft op 1 of meerdere momenten dit jaar geen menstruatieproducten kunnen aanschaffen. 38% is het toch met veel moeite gelukt producten aan te schaffen.
- 89% van bovenstaande groep die moeite heeft met rondkomen bezuinigt op andere levensbehoeften, waarvan ruim een derde (38%) op de boodschappen. Ruim een kwart (27%) bezuinigt op huishoudelijke producten en ruim een vijfde (22%) bezuinigt op gezondheidsproducten om ruimte in hun budget vrij te maken. Ook werd er 11% bezuinigd op schoolspullen.
- Meer dan drie op de vijf mensen die problemen hadden met de aanschaf van producten gebruikten alternatieven, waarvan de helft toiletpapier. Onder de 12-17 jaar ligt dit percentage zelfs op 70%. Een op de tien gebruikte andere papieren producten, zoals tissues of kranten. Een op de veertien gebruikte niet daarvoor bedoelde lappen stof.
Mensen die menstrueren hebben daarin geen keus, die moeten menstruatieproducten hebben, in een heel leven zijn dat gemiddeld maar liefst 12.000 wegwerpartikelen.
Samenwerken aan oplossingen
Dus hoe pakken we deze kwestie van gelijkheid, waardigheid en volksgezondheid aan? Omdat het een fundamentele behoefte is om te participeren pleitte het College voor de Rechten van de Mens in 2020 al voor het gratis verstrekken van deze producten aan minima om belemmeringen voor arme mensen weg te nemen. In een aantal landen zoals Schotland en Nieuw-Zeeland gebeurt dit ook al. In Nederland lijkt er na meerdere malen op de agenda te hebben gestaan nu ook een kamermeerderheid te zijn om producten via Voedselbanken of het rode kruis beschikbaar te gaan stellen. Dit zou een mooie stap zijn en een onderdeel van de oplossing. MyFleury® gelooft in een brede aanpak van het probleem, met de volgende stappen:
1. Snel een gezonde, duurzame oplossingen ter beschikking stellen aan mensen die het nodig hebben
Er wordt al jarenlang onderzocht en over gepraat. Maar praten alleen is niet genoeg. Je helpt mensen pas echt als je ze gewoon producten levert die hun probleem oplost. Het liefste producten waarover ze langdurig kunnen beschikken in plaats van elke maand opnieuw de stress te ervaren.
2. Samen het zwijgen doorbreken
Je bent niet vies, dom of gek als je lijdt aan menstruatie armoede. Je hebt het gewoon moeilijk. Wij, als vrouwen en mede-mensen weten hoe het is als je misgrijpt tijdens je ongesteldheid. En we weten ook hoe blij we zijn als er dan iemand is die ons helpt. Daarvoor is deze actie. Het is oké om te vragen, het is fijn om te geven. We helpen elkaar, iemand helpt nu jou, jij helpt de volgende keer weer iemand anders.
3. Zelfbestuur, nu en in de toekomst
Iedereen is anders en menstrueert anders, mensen ontwikkelen een eigen routine hoe ze omgaan met hun menstruatie. Tampons en maandverband zijn al tijden op de markt en vaak kiezen we voor de bekende wegen. Door nieuwe technologieën zijn er nu ook andere producten beschikbaar, die een duurzame oplossing kunnen bieden aan het terugkerende probleem van de aanschaf van wegwerpproducten.
MyFleury® wil mensen laten graag laten kennismaken met deze nieuwe technologie die maakt dat menstrueren ook echt anders kan. Namelijk met een broekje dat al je bloed opvangt, zoveel bloed als 4 tampons zouden opnemen. Je draagt het simpelweg de hele dag of nacht in plaats van tampons of maandverband. Je hoeft niet te wisselen en het voelt niet nat door de speciale techniek waardoor het vocht in meerdere laagjes wordt verdeeld. Alleen ’s ochtends en ’s avonds wissel je. Dan spoel je je gebruikte broekje uit, was je het en hang je het te drogen. De volgende dag is deze weer klaar voor gebruik. Was na was, jarenlang. Een maandelijks terugkerend probleem is op deze manier zomaar ineens verleden tijd. Mensen zijn vrijer én onafhankelijker van maandelijkse bijdragen.
En last but not least.. is het een gezondere oplossing voor zowel mens als milieu.
*Meer mensen met een baarmoeder kunnen met dit probleem te maken hebben. Daarom wordt in dit bericht verwezen naar mensen die menstrueren, van alle leeftijden.
**Klik hier voor het onderzoek van Neighborhood Feminists & Opinium over menstruatie armoede in Amsterdam en hier voor het wetsvoorstel.